Home > Gabriela > Scrisori din Chicago, II

Scrisori din Chicago, II

Noi ce limbă vorbim azi?

După trei ani de trăit în State și de interacționat cu o mulțime de imigranți, am ajuns să îmi formez o părere despre limba vorbită de imigrantul român în SUA.

În prima parte a vieții sale în SUA, imigrantul român vorbește română*. Engleza e greoaie, stângace, înceată, și oricum nu își are rostul într-un grup de numai români.

Lucrurile devin interesante în continuare. După doi trei ani de vorbit engleză la lucru, prin magazine, la ieșiri în oraș cu prietenii de alte naționalități, lucurile se schimbă. Chiar și cei mai fervenți patrioto-naționaliști români încep să ”meargă out”, să se plângă că au ”fost chărgiuiți de bancă aiurea”, etc. Este un proces inevitabil și departe de mine gândul că ar fi un lucru rău. It is what it is, cum zic americanii.

La un moment am ajuns nu doar să amestec engleza cu româna, ci să și gândesc și să visez (!?!) în engleză**. Acum noi, imgranții români din America, nu mai vorbim română; vorbim romgleză. Și asta e doar încă o bucată din zidul care se ridică între cine-vom-fi-noi-mâine, cine am fost și România.

It is what it is, I guess.

* mă refer aici la limba pe care o vorbește acasă, cu prietenii și familia
** cel mai tare este când ajungi să nu mai îți dai seama ce limă vorbești. Uneori când sunt foarte obosită (sau amețită), mi se întâmplă să răspund în română unor americani, fără să îmi dau seama; e un sentiment ireal să te ”vezi” pe tine vorbind, să te auzi, să știi că ies vorbe din gura, dar să nu îți poți da seama dacă e română sau engleză.

Advertisements
Categories: Gabriela
 1. Anonimus;)
  July 23, 2011 at 5:04 PM

  asta e rezultatul celor 3 ani traiti acolo.la mai multi!;) :*

 2. Gabriela
  July 23, 2011 at 8:00 PM

  Mulțumesc 🙂
  xoxo

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: